Szókártyák

A szókártyák talán a legismertebb tanulási módszerek közé tartoznak. Nyelvtanulásnál a szavak megtanulásához használják legtöbben, amikor a kártya egyik oldalán található a magyar szó vagy kifejezés, a másikon pedig a megtanulandó nyelven a fordítás. Valójában ennél sokkal több lehetőséget rejtenek a kártyák, jól használhatók a különböző tantárgyaknál, vizsga felkészüléseknél.

Hogyan készíts szókártyákat?
Fogalmazz meg olyan kérdést, ami a szövegben lévő adatokra vagy információkra kérdez rá. A szókártya egyik felére a kérdés, a másikra felére pedig a felelet kerül. Utóbbi rövid legyen, annyi, amiből már beugrik a válasz.

Ne kész kérdéseket másolj, például a tankönyvek fejezeteinek végéről az ott találhatókat. A tanulási folyamat fontos része a kérdések megfogalmazása.
Sokat segíthet, ha rajzokat, ábrákat, számokat, diagramokat készítesz és színes ceruzákat, filctollakat használsz az elkészítéséhez.

Hogyan használd a szókártyákat tanuláshoz?
A kérdés elolvasása után először próbáld megválaszolni és lehetőleg kimondani a választ. Majd ellenőrizd le magad, tudatosítsd, mit hagytál ki, hogy legközelebb többet és jobban tudj. Most már csak újra és újra gyakorolni kell, míg nem mennek már jól a válaszok. Ha van olyan kártya, ami már nagyon jól megy akkor azt kiveheted a pakliból, de érdemes egy kis pihentetés után újra átnézni az egészét, hogy biztosan rögződjön.

szókártya készítés

Kép forrása: https://www.wikihow.com

Milyen gyakran kell ismételni?
Ez attól függ, milyen tantárgyról van szó és mi a célod vele. Például ha idegen szavakat tanulsz, akkor minden nap. Ha vizsgára készülsz, akkor a vizsga előtti napokban, hetekben minden nap, minél többször. Az ismétlés nagyon fontos része a tanulásnak.

Gyakran előforduló hibák
Fontos arra figyelni, hogy mikor elolvasod a kérdést akkor ne azt csináld, hogy “igen ez rémlik, ez amikor… vagy valahogy úgy” és meg is megfordítod a lapot és természetesen rögtön beugrik az egész válasz és már örülsz is, hogy “de jó már tudom én ezt” és elégedetten mész tovább a következő kártyára. Valójában ez csak passzív tudás, fel tudod ismerni, de magadtól nem tudod elmondani.

Szintén fontos még az is, hogy ha tudod, mondd ki a választ hangosan, ne csak végig gondold, mert így majd sokkal könnyebben fog a szádra jönni később, amikor szükséged van rá.

Idegen nyelv tanulásánál pedig figyelj arra, hogy ne csak szavakat tanulj magában, hanem szókapcsolatokat, szófordulatokat. Egyrészt, így könnyebb megjegyezni, másrészt a való életben sokkal könnyebben fogod tudni használni a tudásod. Harmadrészt így egyszerre több szót is megtanulsz.

Szókártyák az interneten, telefonon
Vannak digitális verziói a szókártyáknak, ilyen például a ANKI, Flashcards+, Quizlet. Mindkét módszernek megvannak az előnyei, érdemes kitapasztalni, hogy melyik válik be jobban neked, illetve lehet mindkettőt is használni, mert jól kiegészítik egymást.

Az online módszernél csökken az elkészítési idő, ha telefonba mented őket, mindig kéznél van. Könnyebb használni például utazás közben.

szókártya írás

Kép forrása: https://www.wikihow.com