Nyelvvizsga

Az esélyegyenlőségről szóló törvény és az ehhez kapcsolódó rendeletek alapján a diszlexiások egyedi eljárást kérhetnek a nyelvvizsgájukhoz. A törvényi előírások szerint tehát a központok kötelesek megfelelő vizsga körülményeket teremteni, de ennek gyakorlati megvalósítása nem egyforma.

Többletidőt például minden vizsgaközpont ad, de nem mindegy, hogy 30 percet, 30%-ot, vagy 100%-ot lehet kérvényezni. Illetve, hogy egy több hónapos procedúrával, német vagy angol kérvénnyel lehet hozzájutni a méltányos elbíráláshoz, vagy egy formanyomtatványt kitöltve, a vizsgára való jelentkezéskor kell beküldeni a kérvényt.

Mit lehet kérni?

Mivel minden diszlexiásnak más a gyengéje és az erőssége, így az igénye is más a vizsga módosítására. Először gondoljuk tehát végig, hogy mi is az, amire a legnagyobb szükségünk van. Érdemes végigolvasni azt az ajánlást, amit Az Esélyegyenlőség a Nyelvoktatásban kutatócsoport állított össze. Ez az ajánlás a nyelvvizsga-központoknak szól, a diszlexiás vizsgázók méltányos elbírálásáról.

Sajnos olyan központ nincs, amelyik minden pontját biztosítaná, de több központ is figyelembe veszi, sőt hivatkozik erre a dokumentumra.

Mik ezek az ajánlások röviden?

 • Többletidő
 • Vizsgaanyag megfelelő formátumban való nyomtatása
 • Helyesírás méltányos elbírálása
 • Segédeszközök használatának engedélyezése (szövegszerkesztő, elektronikus szótár, helyesírás ellenőrző program)
 • Hallás utáni feladatoknál ismétlés lehetősége, vizsgáztató odafigyelése, lassabb beszéde
 • Szóbeli vizsgán a vizsgabiztosok legyenek tisztában azzal, hogy diszlexiás jelöltet vizsgáztatnak, így a félreolvasások (például átugrik egy no felett, és emiatt félreértelmezi a szituációt), vagy irányok, napszakok keverése mögött általában nem az idegennyelv-tudás hiányossága áll

Készítettem egy táblázatot, amiben a jelenleg (2020. február) akkreditációval rendelkező nyelvvizsga-központoknál kérvényezhető lehetőségeket szedtem össze. (Az akkreditált nyelvvizsga-központokban lehet államilag elismert nyelvvizsgát tenni, azaz „keményfedeles” bizonyítványt szerezni.)

A táblázat szűrhető, illetve a sorok sorrendbe állíthatók, a minket érdeklő szempontok szerint. Mielőtt fejest ugranánk ebbe a nagy méretű táblázatba, itt egy könnyebben áttekinthető, csak három szempontot figyelembe vevő táblázat, azzal érdemes kezdeni.

Fontos!

 • A táblázatban a honlapokról származó infók olvashatók.
 • Van olyan központ, amelyik nem tünteti fel a honlapján, vagy nem részletezi a lehetőségeket, de ettől függetlenül lehet élni az adott kedvezménnyel.
 • Ezek csak lehetőségek, nem jelentenek automatikus kedvezményt.
 • Segíthet a pozitív elbírálásban, ha a szakvéleményben szerepel a konkrét igény megfogalmazva.
 • Mindig kérdezzünk rá, hogy milyen igazolást (orvosi, szakértői), milyen dátummal szükséges benyújtani és melyik intézményét fogadják el.

Én először 2019 őszén kezdtem utánanézni, hogy hol, milyen lehetőségeim vannak. A Sikeres diszlexiás elnevezésű blog “Milyen kedvezményeket kaphat egy diszlexiás nyelvvizsgázó?” bejegyzése alapján, az ott szereplő 10 intézménynek írtam e-mailt, az engem érdeklő két kérdéssel:
Tudják-e a feladatlapokat OpenDyslexic betűtípussal nyomtatni?
Mennyi időt kapnék Önöknél az írásbeli vizsgán?

Most a honlap készítésekor utánanéztem az oktatási hivatal honlapján szereplő, több mint 20 akkreditált nyelvvizsga-központnak. A központok folyamatosan csatlakoznak az államilag elismert rendszerhez, így érdemes a kínálatot aktuálisan ellenőrizni. Az intézmények elérhetőségei mellett, a nevükre kattintva, a vizsgaközponthoz tartozó összes vizsgahely elérhetősége is előjön.

A leveleimre kapott válaszokat a táblázat utolsó oszlopában töltöttem fel.

Nyelvvizsga-

központok

Kedvező

formátum

Helyesírás

elbírásása

Többlet

idő

BGE x x
BME x bizonyos hibák figyelmen kívül hagyása 30%
British Council 25-100 %
Corvinus x hibák méltányos elbírálására 30%
Debreceni Egy. x 30 perc
ELTE Origó  x
Language Cert 30 perc
Euroexam x hibák miatt az eredményt kompenzáljuk x
iTolc
KJE x x
Osztrák Intézet  hibákat nem értékeljük x
Pannon Egy. értékelése alól felmentés 30%
Pécsi Egy.  x 30%
telc  x max.100%
TIT x levéljavítókat tájékoztatjuk a problémáról x

Ha több szempont is érdekel, itt tudod megnézni a teljes táblázatot.

E-maileket küldtem.
Egy paragrafus képe, ami jelképezi a törvényi rendelkezéseket.

Rendeletek és jogszabályok az idegennyelv-tanulással kapcsolatban az esélyegyenlőség nevében tovább>>