Kaszkád

A zsonglőrmutatványok közül azt a figurát, amikor három labda vízszintes nyolcast ír le a levegőben, kaszkádnak nevezzük. Röviden a figura úgy foglalható össze, hogy mindig amikor egy labda eléri a pályája csúcspontját, feldobunk egyet a másik (fogadó) oldalról. Az alsó kar körzésével lehet elérni, hogy a labdák a megfelelő pályán haladjanak.

A kaszkád megtanulásához az első lépés az egylabdás gyakorlat. A labdát valamelyik kézben tenyérrel felfelé tartjuk, a másik kezünkkel felkészülünk a fogadásra. Fontos, hogy a fogadó oldalon nem szabad felemelni a kezet, nem kell a labda után kapni, csak hagyni, hogy beleessen. Dobás közben a labdát kell nézni, a kéznek érezni kell, hová kell nyúlnia. Sokat segít a pontosságban, ha a könyök minél inkább a test mellett marad, és az alkar dolgozik.

A következő lépéshez még egy labdára lesz szükség: most kettőt fogunk cserélgetni a két kezünk között. A kaszkádnál mindkét labdát felfelé kell dobni (sokan zsonglőrködés alatt a koszorú nevű figurát értik, amikor az egyik labdát vízszintesen kell dobni és már az indító dobást rosszul kezdik).

Amikor kicsit szemmagasság fölé, a pályája csúcsához ér a labda, lehet dobni a másik labdát is. Ezt a lépést elég sokat kell gyakorolni, és fontos, hogy mindkét kézzel meg kell tanulni elkezdeni a figurát, nem elég csak az ügyesebbikkel.

Három labda esetén egy labda mindig a levegőben van, a másik kettő a két kézben. Az indításkor az egyik kézben két labda van, innen indul a kaszkád, és váltott kézből dobjuk fel a labdát.

(A cikk megírásánál használt forrás: zsonglor.csokavar.hu/kaszkad-lepesrol-lepesre)