Tükörtábla készítése

Anyagszükséglet:

  • faragasztó
  • faglett
  • sötétzöld alapozó festék
  • sötétzöld táblafesték
  • 5×70 mm-es süllyesztett fejű, nem végig menetes facsavar
  • 18 mm vastag MDF-lap,
    az 1 személyes tükörtáblához 1 db 50 cm×52 cm, 2 db 50 cm×50 cm. A 3 személyes tükörtáblához 100 cm×52 cm, 100 cm×50 cm, 50 cm×50 cm

Az alsó és a hátsó elem összeállításával kezdjünk, előfúrásra 4 mm-es fúrót használjunk. A rajz szerint összeillesztjük a két idomot és egy fúrással keresztülfúrjuk mind a két darabot. A pontosság érdekében az első furatba tegyünk egy fúrószárat, hogy a két darab pozícióját tartsa a többi fúrásnál is.

Ha az összes lyuk elkészült, vegyük szét a két idomot, majd mélyítsük meg a zsákfuratokat legalább 60 mm mélyre a 4 mm-es fúróval, hogy a facsavar végig tudjon bennük menni. Abból az irányból, ahonnan becsavarjuk a csavart, 10 mm-es fúróval készítsünk süllyesztést, hogy a csavar feje eltűnjön. Ezt a mélyedést később faglettel tüntetjük el. A furat itt is marad 4 mm.

Következik az alsó és hátsó elem végleges összeállítása: ragasszuk össze a két darabot, két helyen 4 mm-es fúrószárral keressük meg a lyukak helyes pozícióját és fixáljuk. A szabad lyukakba hajtsuk be a csavarokat.

Aztán jöhetnek azok a lyukak, amikben a 4-es fúrószárak vannak, egyesével kihúzzuk őket és a helyükre becsavarjuk a csavart. Pontosítsuk, hogy a két felület merőleges legyen egymásra, és úgy hagyjuk megszáradni.

A középső elem közepén, ceruzával meghúzzuk a furatok középvonalát mind az alsó, mind a hátsó darabon úgy, hogy a két vonal vége találkozzon. Erre jelöljük be a furatok helyét, majd összeillesztés nélkül, magában kifúrjuk.

Ha kész a 4 darab lyuk, a középső elemet odaillesztve, annak közepénél a már kész furaton keresztül befúrunk a középső elemre, 4 mm-es fúróval. Ha kész, a zsákfuratokat kimélyítjük 60 mm mélyre, majd a süllyesztést se feledjük el 10 mm-es fúróval. Ezután ragasztás, csavarozás. Itt is használjunk 2 darab 4 mm-es fúrószárat pozicionálásra a becsavarozás előtt.

Ami még hátravan: a süllyesztett csavarok mélyedését faglettel kitölteni, de púposan, mert száradáskor zsugorodik. Száradás után lécre fogott finom csiszolóvászonnal síkba csiszoljuk a glettelést. A szabadon álló sarkokat kb. 1 cm-es sugárral fareszelővel, majd csiszolópapírral lekerekítjük.

Portalanítás után jöhet a festés. Alapozó festékkel 1 rétegben, de bőven minden felületét befestjük, hagyjuk megszáradni, majd csiszlópapírral simára csiszoljuk mindenhol, de elsősorban a sík felületeket, ahova majd írunk krétával. Nedves portalanítás után jön a színfestés, 3 rétegben. Az utolsó rétegnél a sík felületeket mindig vízszintes helyzetben fessük, így egyenletesebben sima lesz felületük. 2 nap száradás után vegyük használatba.

A cikk megírásánál használt forrás:  http://www.tukortabla.hu/

Egyszemélyes tükörtábla szerelési rajza

Tükörtábla szerelési rajz

Háromszemélyes tükörtábla szerelési rajza