Írásfejlesztő toll

Az UO elnevezésű írásfejlesztő toll magyar fejlesztésű, Magyarországon gyártott íróeszköz. A toll lényege az ujjak és a kéz pozicionálása az úgynevezett feltámasztási technika segítségével. Az elnevezése is erre utal, Ujj Oppozíciót elősegítő toll, azaz UO toll.

Kitalálója Bagó Ákos Károly, formatervező-, rehabilitációs szakmérnök, aki édesanyja Bagóné Domokos Márta, gyógypedagógus, mentálhigiénikus szakember segítségével alkotta meg ezt a speciális tollat.Eredetileg a toll nem diszlexiásoknak, vagy diszgráfiásoknak készült, de a tesztelések során kiderült, hogy a részképesség-zavarral küszködő embereknek is sok segítséget nyújthat. Használatával ugyanis könnyebb a betűformálás, a finommotorikus mozgás pedig segíti a vizuális figyelmet és a szem-kéz koordinációt.

Az óvodások által varázstollnak is becézett toll különlegessége a formájában rejlik. Lényegi eleme az úgynevezett feltámasztási rész, amelyre a mutató- és a hüvelykujj között elhelyezkedő izmok tudnak támaszkodni, és ami miatt lehetetlenné válik a helytelen íróeszközfogás. A támasztás miatt az ujjak automatikusan a helyes íróeszközfogásba állnak, így szinte szorítás nélkül, csuklóból történik az írás.

Az UO toll nem egy egyszerű ergonomikus kialakítású toll, hanem fejlesztő íróeszköz. Az UO írásfejlesztő toll használata nem igényel különösebb erőfeszítést. Azoknál, akiknél már van egy kialakult írásmechanizmus, előfordulhat hogy szokatlan a toll használata. Másképp dolgoznak az izmok és izületek, de ez (egyéntől függően) pár nap alatt a legtöbb esetben megszűnik. A használóinak beszámolói szerint, hosszú távon megkönnyíti az írást, az íráskor fellépő fárasztó és kényelmetlen érzések használatával teljesen megszűnnek.

A magyar formatervezőben már a toll első megjelenésekor felmerült a ceruza változat elkészítése is. Bár ennek megvalósítása nehezebb technológiát, több időt igényelt, végül megszületett a toll testvére. Egyelőre gyártás előtt áll a termék, illetve a ceruza verzió mellett több írásfejlesztő eszköz is szélesítené majd a palettát.

Hol vásárolhatok UO tollat?

Erre a linkre kattintva éred el a lelőhelyeket.

uo toll
Formatervezesi díj

Díjak és szakvélemények

Az UO írásfejlesztő toll piacra kerülése előtt szakemberek bevonásával, iskolai és óvodai környezetben történt a toll tesztelése. tovább>>

Kiknek segít?

Részképesség zavarban (diszgráfia, diszlexia, diszkalkulia), mert a toll, kiképzése miatt magasabban tartja a kezet, ezért folyamatosan látható az írás, tovább>>

uo toll

Saját tapasztalataim

Bizakodva álltam az UO írásfejlesztő tollhoz a kipróbálása előtt. Mikor megkaptam, azonnal használni kezdtem és már a következő napot tovább>>