Betűtípusok diszlexiásoknak

Az általános használatra szánt betűtípusok két nagy csoportja közül, általában az ún. talpatlan betűtípusokkal könnyebb az olvasás egy diszlexiásnak.  A Brit Dyslexia Egyesület is talpatlan betűtípusokat ajánl: Arial, Comic Sans. Kipróbálásra ajánlott talpatlan (Sans Serif) betűtípusok még az Arial, Verdana, Helvetica, Courier, Futura, Gotham, Tahoma, Century Gothic, Trebuchet, és CMU.

A talpas (Serif) betűtípusok, mint a Times New Roman, Garamond, Baskerville lassítja a diszlexiások olvasási sebességét, illetve több hibával tudják csak olvasni.

Kifejezetten diszlexiásoknak szóló betűtípusok 2008 óta léteznek.  Talán nem meglepő, hogy egy diszlexiás grafikus volt az első, aki létrehozott egy ilyen betűkészletet. Egymástól függetlenül később aztán több olyan talpatlan betűtípus is született, amik diszlexiásoknak készültek.

Ezeken a betűkön első ránézésre is szembetűnő néhány sajátosság, például a betűk formája karakteresebb, az alsó harmaduk vastagabb. A részletekről, illetve a betűtípusok letöltési lehetőségeiről az oldal alján lévő linkeken lehet továbbolvasni.

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ezek a betűtípusok fokoznák az olvashatóságot vagy javítják az olvasási teljesítményt azoknál, akik diszlexiában szenvednek. De saját tapasztalatból kiindulva egy próbát megér! Érdemes kipróbálni akár a diszlexiabarát betűket, akár válogatni a felsorolt talpatlan betűtípusok közül.

A legjobbnak talált betűket pedig nemcsak szövegszerkesztőben, vagy kinyomtatott dokumentumokon, hanem az  általunk használt böngészőben, vagy akar e-bookon is használhatjuk. 

opendyslexic
lexie readable
dyslexie font