Híres diszlexiások

A diszlexiások között vannak átlagos és rendkívüli intelligenciájúak, híres és kevésbé híres emberek. Ezen az oldalon néhány diszlexiásként diagnosztizált hírességet mutatok be. Mivel maga a diszlexia csak 1885 óta létező fogalom, így vannak olyan híres emberek akikről csak közvetve tudjuk, hogy nagy valószínűséggel diszlexiások voltak. Egyik jó példa erre Leonardo da Vinci, akinek fennmaradt jegyzeteinek írásképe a diszlexia jeleit mutatja.

Winston Churchill

Politikus, miniszterelnök, kiváló szónok és politikus, Nobel-díjas író.

“Általában véve az iskolában töltött napok szorongással töltöttek el. Nem volt kellemes érzés, amikor rájöttem, hogy a verseny még jóformán el sem kezdődött és én máris reménytelenül kiszorultam és lemaradtam.”

Leonardo da Vinci

Polihisztor, festő, tudós, hadmérnök, feltaláló, szobrász, építész, zeneszerző, író.

Kéziratai, balkezessége, tükörírása és a korabeli feljegyzések alapján valószínűsíthető,  hogy a festő-feltaláló zseni diszlexiás volt.

Cher

Amerikai énekesnő

“A suliban egyáltalán nem olvastam, rossz jegyeim voltak. De néhány tantárgyból jó voltam. Nem érettségiztem, a tanulás csak kínlódás volt. Ha valamit sikerült is megtanulnom, azt hallás után tanultam meg. A bizonyítványomban ez állt: „teljesítménye elmarad a képességeitől.”

Richard Branson

Multimilliárdos vállalkozó, több extrém sport világbajnoka.

“Előfordul, hogy valamiben nem vagyunk olyan jók, mint mások. Fordítsuk ezt a hátrányt az előnyünkre. Felnőttként derült ki, hogy diszlexiás vagyok. Szerencsére akkor már tudtam, hogy a nehézségek vezethetnek el a sikerhez.”

Thomas Alva Edison

Elektrotechnikus, feltaláló, üzletember. 1000 szabadalom fűződik nevéhez. 

Gyermekkorában küszködött a tanulással és későbbi írásaiban is azonosították a diszlexia jeleit. “A tanáraim szerint valami nincs rendben vele, apám is ostobának vélt és magam is csaknem elhittem magamról, hogy buta vagyok.”

Tom Cruise

Többszörös Golden Globe-díjas színész és filmproducer

“Be kellett gyakorolnom, hogyan összpontosíthatom a figyelmemet. Ezáltal nagyon vizuálissá váltam és megtanultam, hogyan hozzak létre mentális képeket, amelyek segítenek az olvasott szöveg megértésében.”

Albert Einstein

Nobel-díjas fizikus.

„Az egyetlen, ami gátol engem a tanulásban az az oktatás.” Fia ezt írta róla “Azt mondta nekem, hogy a tanárai szerint gondolkodása túl lassú volt, nem barátkozott senkivel és mindig azon kapták, hogy elmerült valamelyik ostoba álmodozásában.”

Agatha Christie

Angol írónő, a krimi koronázatlan királynője. 

Nyolc évesen tanult meg olvasni: “Engem a családban mindig lassúnak ismertek. És ez így is volt, az írás és a betűvetés mindig is gyenge pontom volt. Nagyon rossz volt a helyesírásom és ez máig így is maradt.”

Dr. John R. Horner

Őslénykutató, tudományos tanácsadó a Jurassic Park c. filmben.

“Nehezen küzdöttem magam keresztül az iskolai éveken. Nagyon lassan olvastam. Örültem, ha olyasmit találtam, amit más nem vett észre, így egy dinoszaurusz tojást, amiben még benne volt az embrió. Ezekből 36 van a világon, és 35-öt én találtam meg. “